Zapomeňte na rakytník, šípky, nebo citrusy. Camu camu je totiž v obsahu vitamínu C strčí všechny do kapsy. V této rostlině pocházející z Peru se totiž vyskytuje 50 krát více vitaminu C než v citrusových plodech. Stačí jedna lžička sušeného plodu denně a pokryjete doporučenou denní dávku tohoto vitamínu. Díky obrovskému množství vitamínu C, který se řadí mezi antioxidanty je camu jedním z nejsilnějších antioxidačních přírodních zdrojů vůbec.
Camu camu neboli Myciaria dubia je tropické bobulovité ovoce s údajně největším množstvím vitamínu C na celém světě. Je to bíle kvetoucí keř dosahující výšky 3 až 6 metrů a rostoucí především v Amazonském deštném pralese. Plody jsou velké asi 2 až 3 cm v průměru, mají purpurově červenou barvu a žlutou dužinu. Camu camu se řadí mezi tzv. superpotraviny či superfoods, což je termín, který se začal používat pro skupinu potravin, které mají vysoký obsah zdraví prospěšných bioaktivních látek. Jedná se o výživově velmi bohaté ovoce, které obsahuje silné fytochemikálie včetně aminokyselin serinu, valinu a leucinu. Dále obsahuje například vápník, draslík, zinek, železo, vitamíny B1, B2 a B3, vlákninu a proteiny. V Peru se po staletí toto ovoce používá také pro osvěžení pokožky a ke zpomalení stárnutí pleti. Camu camu je u nás k sehnání například jako prášek ze sušeného ovoce, pokud je označen i jako „raw“, máte jistotu, že Camu camu při zpracování do prášku neprošlo vysokou tepelnou úpravou, která by výživovou hodnotu tohoto super ovoce zničila. Tento zázračný produkt si oblíbili jak ženy, tak muži, ale především sportovci, kteří při větších fyzických zatíženích používají camu camu jako doplněk stravy.