2017: Jak se vede zlatu a stříbru

zlato stříbro

Ceny zlata a stříbra v prvním čtvrtletí dosáhly zhruba podobné zisky, jako za celý minulý rok.Jedinečnost zlata spočívá v tom, přestože se považuje za zbytečný kov, celý svět ho uznává coby materiál, který je schopen do malého objemu pojmout větší množství hodnoty. Cenu zlata určuje nedostupnost, je vzácností na naší planetě, vysoké náklady na jeho těžbu a zpracování. Tímto se zlato stává jedinečným produktem, který se v jakékoli podobě snaží získat snad každý člověk na zemi.

Cena zlata v roce 2017 získala 8,1%. Během minulého roku zaznamenala nárůst o 8,6%. Cena stříbra získala téměř 14% av roce 2016 dosáhla výnos na úrovni téměř 16%.

Vyplatí se zlato nakupovat?

Vložení svých úspor do zlata je do značné míry závislé na účelu investice. Pokud toužíte ochránit kapitál nebo své úspory, nákup zlata je vhodným nástrojem, neboť zatímco se jakákoliv měna může znehodnocovat a celý finanční systém je teoreticky schopný zkolaboval, zlato si uchovává svou hodnotu v celé historii peněžních vztahů. V tomto ohledu je investice do zlata považována i za způsob spoření.

Vyplatí se investovat do stříbra?

Čím je stříbro dražší, tím více lidí se o něj zajímá a chce do něj investovat.

Cozlého se může stát, pokud dnes koupíte stříbro?

  • Situace v arabských zemích se uklidní a stříbro padne o 10-20% během pár dní.
  • Čína zpomalí svůj růst, praskne tam realitní a úvěrová bublina. To oslabí poptávka po komoditách a sveze se s tím i stříbro

Co dobrého se může přihodit stříbru a jeho ceně?

  • Nepokoje v arabských státech přerostou do války
  • Pokud napíše Trump knížku o investování do stříbra
  • Najdou-li se noví bratři Huntovci a vyženou cenu stříbra deset krát vyšší než je dnes

Mnozí analytici předpokládají, že stříbro se může stát natolik žádané, že oslabí i podíl investic do zlata. To znamená, že jeho význam jako investičního nástroje by prudce rostl, na základě čeho by se mohlo zařadit mezi top komodity. Avšak v žádném případě nelze hovořit o nějakém velkém boomu, protože kvůli současné ekonomické a hospodářské situaci budou hrát nejdůležitější roli spíše komodity s rozsáhlým využitím v průmyslu a zemědělství.