Proč jsou brusinky zdravé?

proč jsou brusinky zdravé

Brusinky obsahují velké množství pozoruhodných látek, vitamínů, minerálů a dalších prvků potřebných pro náš organismus.  Brusinky se konzumují čerstvé a mražené, nakládané nebo sušené, připravuje se z nich šťáva, ovocné nápoje, želé, marmelády, koktejly a pivo nebo se přidávají do salátů, koláčů a dalších pokrmů.

Užitečné vlastnosti brusinek

Brusinky jsou bohaté na cukry, organické kyseliny, pektiny a vitamíny – skupiny B ( B1 , B2 , B5, B6 ), PP, K1 (fylochinon), vysoký obsah vitamínu C. Brusinky dále obsahují antokyany, fenolové kyseliny, leucoanthocyanins, katechiny, betain, makro a stopové prvky, draslík, trochu méně fosforu a vápníku, dost železa, mangan, měď a molybden. Kromě toho obsahuje bór, kobalt, cín, jod, nikl, stříbro, chrom, titan, zinek a jiné minerály.

  • Brusinky zlepšují chuť k jídlu a trávení, mají také diuretický a baktericidní účinek a jsou použitelné u pyelonefritidy.
  • Mají schopnost chránit systém proti urogenitální infekci.
  • Velké množství antioxidantů, a také anti-rakoviny, protizánětlivé vlastnosti. Brusinky – účinný produkt v prevenci rakoviny.
  • Brusinky zvyšují hladinu „dobrého“ cholesterolu a snižují hladinu „špatného“, čímž se snižuje potenciální riziko aterosklerózy.
  • Účinné proti bolesti hlavy, snižují obsah prothrombinu v krvi, zvýšení elasticity, pevnost stěn krevních kapilár.
  • Používají se při zvýšeném krevním tlaku.
  • Zlepšují funkci žaludku a střev.
  • Nápoje z brusinek mají antipyretické účinky, takže se doporučují použít na chřipku a vysoké teploty.
  • Brusinková šťáva sirup se používá jako protihorečný prostředek pro beri-beri, zánětlivá onemocnění, ke snížení teploty a uhašení žízně. Při léčbě onemocnění dýchacích cest, revmatismu, angíny.
  • Brusinkový džus má antipyretické, baktericidnívlastnosti, čistí rány a popáleniny urychluje jejich hojení, léčba kašle. Brání rozvoji onemocnění dásní a zubního kazu.
  • Brusinkový džus snižuje hladinu cholesterolu, snižuje riziko infekce močových cest a zvyšuje účinnost antibiotik pro společný příjem.
  • Brusinková šťáva s medem se používá při kašli, bolesti v krku, nachlazení, akutní respirační onemocnění.
  • Brusinkový džus s červenou řepou – gastritida s nízkou kyselostí, kolitida, zácpa, cévní křeče, hypertenze, angíny, chřipky, ateroskleróza, obezita, tromboflebitida.
  • Zavařeniny s brusinkami a brusinkový džus, jsou užitečné zejména v zimě a na jaře k posílení imunity a prevenci vzniku avitaminózy.

Nebezpečné vlastnosti brusinek

Brusinky by neměli konzumovat lidé, kteří trpí žaludečními vředy, gastritidou s vysokou kyselostí, či mají onemocnění jater. Kromě toho, brusinky jsou schopny zničit sklovinu zubu.