Vybíráme správný tlakový hrnec

Vybíráme správný tlakový hrnec

Při vybavování své kuchyně nesmíme zapomenout na mnoho nádobí. Nesmíme zapomenout například na příbory, hrníčky, skleničky, také na hrnce, bez nichž bychom se nemohli do vaření pustit. V současné době je největší potíž s tlakovým hrncem, kterému se také jinak říká papiňák. Je to skvělý pomocník v kuchyni, o tom žádná, díky němu jsou jednotlivé pokrmy snadno uvařené a také chutné. Ovšem ne každý ve své domácnosti vlastní takový hrnec, který lze považovat za kvalitní. Proto jsme se rozhodli vám ve výběru pomoct.  

Tlakový hrnec, parní hrnec nebo také papiňák – to je hrnec, bez kterého se v kuchyni neobejdeme. Vaříme v něm například vývary, omáčky nebo také maso, které by po smažení na pánvi bylo stále poměrně tuhé. Parní hrnec či tlakový hrnec využívá páru ke svému vaření. Víko tlakového hrnce je velmi pevně uzavřeno, aby pára neunikala otvory ven.  

Jak velký by měl tlakový hrnec být? 

Pokud chcete investovat do tlakových hrnců, nejspíše se budete rozhodovat dle designu. Důležitá je však velikost. Na trhu najdete tlakové hrnce o různých velikostech. Najdete hrnce o velikosti dva a půl litru nebo také o velikosti osm litrů. Pokud nevaříte pro rodinu, postačí vám ta nejmenší možná velikost.  

Tlakové hrnce jsou zpravidla vyráběny z takových materiálů, které zajišťují perfektní vodivost. Ideální tlakový hrnec by měl mít silné stěny a takzvané sendvičové dno, díky kterému se nebudou pokrmy připalovat.  

Zacházejte s tlakovým hrncem opatrně 

V případě, že jste v minulosti s tlakovým hrncem nepracovali či jste v něm nevařili, buďte při manipulaci s ním velmi ostražití. Tlakový hrnec byste neměli nechávat dlouho bez dozoru. Při vaření kontrolujte, aby se tekutina z hrnce neodpařila úplně. Před jeho prvním použitím si raději přečtěte návod na obsluhu. Nikdy však k hrnci nepouštějte děti.