Škodí nebo pomáhají?

Potravinové doplňky

Jsou snadno dostupné a slibují úlevu od mnoha obtíží a problémů, výrobci je prezentují jako „přírodní prostředky“. Řeč je o potravinových doplňcích. Zdravému člověku, který nemůže jíst každý den správně vyváženou stravu, pomůže užívání doplňků zaplnit trhliny ve výživě a zvýšit množství důležitých látek v potravě z přiměřeného na optimální. A to se vyplatí…

Nutriční specialisté souhlasí s tím, že doplňky stravy nám v mnohých případech mohou pomoci chránit zdraví či napomoci k jeho upevnění. Měly by doplňovat látky, které jsou v našem jídelníčku zastoupeny v nedostatečné míře. Preventivně se můžeme bránit lehkým nemocem, mírnit chronické onemocnění nebo předcházet dědičnému onemocnění. Nezbytnou součástí jsou potravinové doplňky u specifických skupin lidí nebo nárazově v průběhu roku. Třeba v těhotenství, kdy je vhodné doplnit stravu o látky nezbytné k dobrému vývoji plodu. Své pevné místo mají i u vrcholových sportovců, v některých případech i u seniorů. Není na škodu upevnit si imunitu užíváním echinacey v době zvýšeného rizika onemocnění chřipkou nebo nachlazení. Určitě ale není nutné polykat jakékoliv potravinové doplňky nepřetržitě, po celý rok. A to se týká i vitamínů. S přicházejícím podzimem se lidé na potravinové doplňky obracejí nejčastěji. A proto se mějte na pozoru. V posledních letech totiž náš trh zaplavily levné potravinové doplňky z Číny a jiných asijských zemí. Vypadají lákavě, jsou výrazně levnější než produkty známých firem a koupíte je na internetu nebo v tržnicích. Jenže… Výzkumy ukázaly, že doplňky stravy z asijských regionů často neobsahují deklarované množství účinných látek, někdy jsou dokonce škodlivé. Pokud tedy po dohodě s vaším ošetřujícím lékařem dojdete k názoru, že užívání potravinových doplňků je pro vás nezbytné, vždy sáhněte po prověřené značce s potřebnými certifikáty pro prodej na evropském trhu.