Chipsy jsou oblíbenou lahůdkou, kterou lidé mlsají na různých večírcích nebo při posezení u televize. Pro někoho ale mohou být příliš obyčejné a nudné a rád by ochutnal něco zvláštního, co by nadchlo jeho chuťové pohárky. Přesně takový pocit měli zaměstnanci švédského minipivovaru St. Erik´s. Vyrobili si proto speciální chipsy.
Manažeři švédského minipivovaru St. Erik´s jsou přesvědčeni, že jejich pivo nabízí naprosto prvotřídní kvalitu, se kterou hned tak nějaký nápoj nemůže soupeřit. Bohužel v nich ale nevzbuzovaly nadšení chipsy, které je k pivu možné koupit obchodech. Byli přesvědčeni, že nápoj, který vaří, by si zasloužil něco výjimečného a toho chipsy ani zdaleka nedosahují. Dokonalost, kterou jejich nápoj vykazuje, je třeba sladit s chutí exkluzivního snacku. Začali proto spolupracovat s kuchaři pracujícími ve švédském národním kulinářském týmu. S nimi vytvořili recept na nevšední chipsy. Základem jsou brambory, jež rostou u vesnice Ammarnäs. Zdejší kopec je tak prudký, že je nezvládne sklidit žádný stroj, musí se použít lidské ruce. K bramborům se pak přidávají další suroviny, například mořské řasy, asociující na jazyku chuť lanýžů, houby čirůvky, kopr pocházející ze švédského poloostrova Bjäre.
Pět kousků v dárkové krabičce
Je naprostou samozřejmostí, že i samotné chipsy kuchaři vyráběli ručně. Díky tomu jejich chuť přesně vyladili jako nejvhodnější zobání k vlastnímu pivu s názvem India Pale Ale. Připouštějí ale, že se chipsy dají jíst i samotné. Kdo je ale bude chtít, bude muset řádně provětrat peněženku. Pět kousků chipsů, uložených ve speciální dárkové krabičce ho totiž přijde v přepočtu na 1400 Kč. To znamená, že jeden bramborový lupínek stojí neuvěřitelných 280 Kč. I tak se ale po prvních chipsech jenom zaprášilo. Minipivovar si tím zároveň zajistil skvělou propagaci, protože o chipsech, které aspirují na titul nejdražší na světě, se všude píše.