Člověk se bojí mnoha chorob, některým z nich dokonce nemůže předcházet, protože to má zkrátka v genech. Čemu však předcházet lze, je takzvaná chudokrevnost. Chudokrevnost nebo také anémie je patologický stav lidského organismu, který se vyznačuje mnohými příznaky. K hlavním příznakům patří hlavně snížený počet červených krvinek, také snížené množství krevního barviva a mimo jiné i potíže s dýcháním, vyčerpanost, neustupující únava nebo s tím přicházející deprese a problémy se zažíváním.
Mnohdy si prvotních příznaků všimneme, ovšem neklademe jim žádný důraz, což je chyba. Člověk by s prvotními příznaky rozhodně měl zamířit k lékaři, aby mohlo dojít k brzkému odhalení nemoci. Chudokrevnost opravdu není banální krátkodobé onemocnění, není tomu tak rozhodně vždycky. Ani chudokrevnost není dobré podceňovat.
Anémie vzniká i u těhotných žen
Mezi lidmi koluje taková fáma, a sice že těhotné ženy nemohou utrpět anémii. Jenže tak to opravdu není, chudokrevností mohou trpět i těhotné ženy. Anémie vzniká, když v těle chybí některá látka, kterou lidský organismus potřebuje k vytvoření hemoglobinu. Nejčastěji chybí v těle železo. Železo se vyčerpá třeba při dlouhodobém krvácení nebo třeba při poruše trávicího traktu. S nedostatkem železa mívají tedy problém hlavně těhotné ženy nebo ženy se silnou menstruací.
Těhotným ženám bývá proto často doporučována vyšší konzumace potravin s železem, často jim bývá taky předepisován doplněk stravy obsahující vitamin B12 nebo kyselinu listovou, protože i nedostatek zmíněných věcí může chudokrevnost způsobit.
Jak chudokrevnosti předcházet
Chudokrevnosti lze předcházet. Je to možné třeba díky bylinkám. Pomáhá třeba kopřiva, dále také jetel luční nebo třeba pampeliška. Dobré je také doplňovat do těla vitamin B12 a taky kyselinu listovou, protože právě jejich absence může vést k chudokrevnosti, jak již bylo zmíněno.