Jak udělat nálev na okurky?

recept na nálev na okurky

Jednoduše přidejte do nádoby studenou vodu, trochu cukru, vinný ocet a křen. Nakrájejte okurky a přidejte je do nálevu. Promíchejte a nechte chvíli odstát. Doporučujeme servírovat.

Přesný postup, jak udělat nálev na okurky

  1. Je třeba si připravit 2 litry destilované vody, 1/2 šálku jedlé sody a 2 lžíce soli (nejlépe mořské soli).
  2. Do nádoby nalijte destilovanou vodu a přidejte jedlou sodu a sůl.
  3. Míchejte, dokud se sůl nerozpustí.
  4. Nádobu uzavřete a nechte stát 12 hodin.
  5. Po 12 hodinách roztok přelijte do požadované nádoby.
  6. Oloupejte a nakrájejte okurky na kolečka a dejte je do nálevu.
  7. Nádobu s nálevem uzavřete a nechte tak dva až tři týdny na chladném místě.
  8. Po uplynutí této doby jsou okurky hotovy a můžete je serve

Recept na pravé znojemské okurky

  • 3 kusy středně velkých znojemských okurek
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • 1 lžička soli

Postup přípravy znojemských okurek

  1. Naplňte malou mísu vodou a přidejte do ní sůl. Vložte do ní znojemské okurky. Nechte je zhruba na 30 minut odležet.
  2. Poté okurky opláchněte pod tekoucí studenou vodou a osušte je.
  3. Následně je nakrájejte na tenké plátky.
  4. Smíchejte citrónovou šťávu, olivový olej, mletý černý pepř a sůl ve velké misce a promíchejte.
  5. Přidejte plátky okurek do misky a dobře je promíchejte, aby byly okurky důkladně obaleny v marinádě.
  6. Nechte okurky odležet v chladničce po dobu alespoň hodiny, nejlépe ale 2-3 hodin.
  7. Před podáváním je můžete proložit mírně opečenými plátky chleba.

Recept na sterilované okurky

  1. Naplňte velkou misku horkou vodou a přidejte asi 2 lžíce alkoholového octu.
  2. Umístěte čerstvé okurky do misky a udržujte je pod hladinou vody.
  3. Přiveďte vodu k varu, přikryjte misku pokličkou a vařte 10 až 15 minut nebo dokud se okurky nezměknou.
  4. Odsajte vodu a vyndejte okurky.
  5. Zabalte je do čistých sterilizovaných plastových obalů nebo skleněných nádob.
  6. Nalijte na okurky konzervovanou marinádu, nebo nepřidávejte žádnou marinádu, v závislosti na tom, jak chcete okurky servírovat.
  7. Zašroubujte víčka obalů, aby byly úplně hermeticky uzavřené.
  8. Umístěte obaly s okurkami do misky s horkou vodou a vařte je po dobu 15 až 20 minut.
  9. Vyndejte okurky a ochlaďte je v ledové vodě.
  10. Uložte je do chladničky a sterilizované okurky budou připraveny k použití.

Recept na sladkokyselé okurky

Ingredience na sladkokyselé okurky:

– 2 kg sladkokyselých okurek

– 1/2 lžíce soli

– 1/2 lžíce cukru

– 1/4 lžíce mletého kmínu

– 1/2 lžíce jablečného octa

– 1/2 lžíce mletého černého pepře

– 1 malá sklenice sterilovaného zeleninového vývaru

Postup přípravy:

  1. Sladkokyselé okurky důkladně omyjte teplou vodou.
  2. Přeneste je do velkého hrnce a přidejte sůl, cukr, kmín, jablečný ocet a černý pepř.
  3. Vše dobře promíchejte a nechte okurky vařit na mírném ohni asi 45 minut, občas je míchejte.
  4. Poté přidejte zeleninový vývar a vařte dalších 10 minut.
  5. Následně okurky vyjměte ze slaného nálevu a nechte je oschlé na miskách nebo ubrouskem.
  6. Sladkokyselé okurky můžete podávat samostatně nebo je můžete přidat do salátů nebo sendvičů.

Další tipy na recepty a jídla: