Jednoduše přidejte do nádoby studenou vodu, trochu cukru, vinný ocet a křen. Nakrájejte okurky a přidejte je do nálevu. Promíchejte a nechte chvíli odstát. Doporučujeme servírovat.
Přesný postup, jak udělat nálev na okurky
- Je třeba si připravit 2 litry destilované vody, 1/2 šálku jedlé sody a 2 lžíce soli (nejlépe mořské soli).
- Do nádoby nalijte destilovanou vodu a přidejte jedlou sodu a sůl.
- Míchejte, dokud se sůl nerozpustí.
- Nádobu uzavřete a nechte stát 12 hodin.
- Po 12 hodinách roztok přelijte do požadované nádoby.
- Oloupejte a nakrájejte okurky na kolečka a dejte je do nálevu.
- Nádobu s nálevem uzavřete a nechte tak dva až tři týdny na chladném místě.
- Po uplynutí této doby jsou okurky hotovy a můžete je serve
Recept na pravé znojemské okurky
- 3 kusy středně velkých znojemských okurek
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mletého černého pepře
- 1 lžička soli
Postup přípravy znojemských okurek
- Naplňte malou mísu vodou a přidejte do ní sůl. Vložte do ní znojemské okurky. Nechte je zhruba na 30 minut odležet.
- Poté okurky opláchněte pod tekoucí studenou vodou a osušte je.
- Následně je nakrájejte na tenké plátky.
- Smíchejte citrónovou šťávu, olivový olej, mletý černý pepř a sůl ve velké misce a promíchejte.
- Přidejte plátky okurek do misky a dobře je promíchejte, aby byly okurky důkladně obaleny v marinádě.
- Nechte okurky odležet v chladničce po dobu alespoň hodiny, nejlépe ale 2-3 hodin.
- Před podáváním je můžete proložit mírně opečenými plátky chleba.
Recept na sterilované okurky
- Naplňte velkou misku horkou vodou a přidejte asi 2 lžíce alkoholového octu.
- Umístěte čerstvé okurky do misky a udržujte je pod hladinou vody.
- Přiveďte vodu k varu, přikryjte misku pokličkou a vařte 10 až 15 minut nebo dokud se okurky nezměknou.
- Odsajte vodu a vyndejte okurky.
- Zabalte je do čistých sterilizovaných plastových obalů nebo skleněných nádob.
- Nalijte na okurky konzervovanou marinádu, nebo nepřidávejte žádnou marinádu, v závislosti na tom, jak chcete okurky servírovat.
- Zašroubujte víčka obalů, aby byly úplně hermeticky uzavřené.
- Umístěte obaly s okurkami do misky s horkou vodou a vařte je po dobu 15 až 20 minut.
- Vyndejte okurky a ochlaďte je v ledové vodě.
- Uložte je do chladničky a sterilizované okurky budou připraveny k použití.
Recept na sladkokyselé okurky
Ingredience na sladkokyselé okurky:
– 2 kg sladkokyselých okurek
– 1/2 lžíce soli
– 1/2 lžíce cukru
– 1/4 lžíce mletého kmínu
– 1/2 lžíce jablečného octa
– 1/2 lžíce mletého černého pepře
– 1 malá sklenice sterilovaného zeleninového vývaru
Postup přípravy:
- Sladkokyselé okurky důkladně omyjte teplou vodou.
- Přeneste je do velkého hrnce a přidejte sůl, cukr, kmín, jablečný ocet a černý pepř.
- Vše dobře promíchejte a nechte okurky vařit na mírném ohni asi 45 minut, občas je míchejte.
- Poté přidejte zeleninový vývar a vařte dalších 10 minut.
- Následně okurky vyjměte ze slaného nálevu a nechte je oschlé na miskách nebo ubrouskem.
- Sladkokyselé okurky můžete podávat samostatně nebo je můžete přidat do salátů nebo sendvičů.
Další tipy na recepty a jídla: