Jak udělat rychlé, levné a jednoduché polévky

jednoduché polévky

Nejoblíbenější české polévky jsou bramboračka, kulajda, dršťková polévka, hovězí vývar s játrovými knedlíky a zelňačka. Jaké jsou ale rychle, levné a tedy jednoduché polévky?

  1. Kuřecí vývar s nudlemi: Vařte kuřecí vývar, přidejte nudle a uvařte do měkka. Ochuťte solí a pepřem dle chuti.
  2. Čočková polévka: Na olivovém oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli a přidejte čočku. Když je čočka lehce osmahnutá, zalijte ji vývarem a duste, dokud není čočka měkká. Ochuťte solí a pepřem.
  3. Bramborová polévka: Nastrouhejte brambory na jemno, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, zalijte vývarem, dochuťte solí a pepřem dle chuti a vařte do měkka.
  4. Houbová polévka: Na olivovém oleji osmahněte nakrájenou cibuli a přidávejte druhy hub postupně, dokud nejsou lehce osmahnuté. Zalijte vývarem a uvařte do měkka, ochuťte solí a pepřem dle chuti. Můžete také přidat trochu smetany na zahuštění.
  5. Zeleninová polévka: Na olivovém oleji osmahanou nadrobno nakrájenou cibuli a přidejte nakrájenou mrkev a celer. Přidejte vývar a vařte, dokud nejsou zeleniny měkké. Nakonec ochuťte solí a pepřem dle chuti.

Nejjednodušší recept na polévku je bramborová polévka. Potřebujete:

– 2 velké brambory, oloupané a nastrouhané

– 1 lžíce másla

– 2 stroužky česneku, nasekané

– ½ lžičky soli

– 2 lžíce (30 ml) sušené petrželky

– 4–5 šálků (1–1,25 l) vody

Postup:

  1. Na pánvi rozehřejte máslo a orestujte na něm nasekaný česnek.
  2. Přidejte nastrouhané brambory a restujte je po dobu 3–4 minut nebo dokud nejsou mírně zlatavé.
  3. Zalijte 4–5 šálky vody a přidejte sůl a petrželku.
  4. Vařte mix 15–20 minut na střední teplotě, nebo dokud brambory nezměknou.
  5. S mixem rozmixujte ponorným mixérem, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
  6. Nechte polévku ještě chvíli probublávat na střední teplotě a hotovou polévku podávejte s nasmaženou slaninou a čerstvými bylinkami.

Další tipy na recepty a jídla: